Fæld dine træer inden næste "Bodil" gør
Med december, januar og februar, som vinterens stormfulde måneder i det Vestjyske, så er det nu, du skal gå igennem hus og træer, så du kan slippe billigt fra næste storm.
Sidste års skader fra "Bodil" stormen, den 5. december 2013, blev gjort op til 7 milliarder kroner i Danmark, så tiden er inde til stormsikring af dine træer i din have eller skov ejendom!
Over en halv millioner træer blev væltet af de stærke kræfter af stormen i Vest- og Midtjylland, oplyste Miljøministeriet, da alle stormskaderne blev gjort op af forsikringsselskaberne i Danmark i 2014.
Stormskader forårsaget af ”Bodil” var langt flere end først antaget. De væltede træer var på mindst 290.000 kubikmeter i hele Danmark og bare i Vest- og Midtjylland var der over en halv million træer, som led af stormfald fra december stormen ”Bodil”.
Selv efter et år, er der stadig skov ejere, som lider af konsekvenserne af stormen og stadig venter på afgørelser på forsikringssager. Massive skove blev ødelagt og skov ejere mistede 20 procent af deres træer under stormen, som de blev tvunget til at sælge som stormfald til ugunstige priser. Nu vil der gå ca. 60 år, inden der igen kan fældes store træer igen i de Vestjyske plantager.
For at undgå stormfald i de private haver og skove, kan der gøres meget for at afværge og afhjælpe stormfald. Du kan tjekke de syge og svage træer i din have eller skov, før vinterens storme stormer frem i Danmark.
Gå derfor dine træer igennem i din have eller skov med denne tjekliste ved gennemgang af syge og svage træer, som vil udgøre en fare og risiko for din have, dit hus og ejendom – også til naboskellet og naboens ejendom og hus, så forbered allerede nu til vinterens næste storm ved at gennemgå nedenstående tjekliste af dine træer, din have samt ejendom!
Træsikring efter stormfald - risikotræer
Som haveejer er det vigtigt at holde øje med træernes sundhedstilstand.
- ·Er der brækkede grene, skal de saves pænt af
- ·Pas på store flager med bark der falder af = svage træer/grene
- ·Er der svampe op ad stammen, er det på tide at fælde træet
Ved storm – og stormfaldne træer:
Er træet begyndt at hælde mere end normalt eller er roden begyndt at løsne sig, skal man være særlig opmærksom på de træer, der står tilbage, da de nu står endnu mere udsatte end før. Sav træer eller grene, som har mistet barken, for at undgå råddannelse i stammen.
Ved efterplantning:
Er det vigtigt at vælge flere forskellige træarter, gerne både løv og gran, således får man en mere robust bevoksning.
Sikkerhed og professionel hjælp:
Det bedste er altid at få professionel hjælp til vurdering og evt. beskæring og træfældning. Husk som minimum at sørge for sikkerhedsbeklædning, hvis du selv vil ordne det. Ved at hyre os, så har du sikkerheden og forsikringerne i orden.
Er du gør-det-selv manden og ønsker at klare det hele selv, så anbefaler vi dig at sætte dig godt og grundigt ind i bearbejdet materiale fra Skov- og Landbrug og låne bogen fra biblioteket " Træets fældning af Ulf Jessen".
Vind årets første gratis træfældning 2015
Du kan også tage ”chancen” og se om du kan vinde konkurrencen om en gratis træfældning af dit risiko- og problemtræ i din ønskehave. Konkurrencen løber af stablen i vores Facebook profil. Deltag og like og del for at vinde gevinsten på en værdi af 7000 DKK, minus 20%, for årets første gratis træfældning, som slutter den 4. januar 2015. Gevinsten kan ikke ombyttes til penge!